Mossad, serviciul secret israelian, este pe buzele tuturor în acest moment, după operația sângeroasă din Liban. Cu o istorie de aproape 80 de ani în spate, Mossad nu este la prima operațiune care a ținut primele pagini ale ziarelor în întreaga lume.
Deși a obținut multe victorii spectaculoase pentru poporul său, Mossad și-a pus semnătura și pe câteva operațiuni de amploare soldate cu eșec. Foști agenți israelieni recunosc că istoria serviciului de spionaj este marcată și de misiuni care au trasat o linie a rușinii pe Mossad și Israel. De asemenea, prin acțiunile serviciului de spionaj, au existat mai multe acuzații de încălcare a dreptului internațional.
Recent, mii de pagere și walkie-talkie folosite de agenții Hezbollah în Liban au explodat simultan, ucigând 37 de persoane și rănind alte 3.000. Deși Israelul nu a comentat oficial, experții din întreaga lume cred și susțin că demersul poartă semnătura Mossad, notează The Guardian.
The Guardian notează că este posibil ca serviciul israelian să fi furnizat și informațiile care au permis asasinarea în iulie a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis de o bombă într-o pensiune din Teheran. Dar și a lui Fuad Shukr, membru fondator al Hezbollah, care a murit la Beirut în urma unui atac amplu al Israelului. Cât de mult s-a schimbat Mossad din 1949 până în prezent Dar mare parte din activitatea Mossadului rămâne necunoscută publicului larg. „Istoria serviciului este presărată cu multe eșecuri care au stânjenit Israelul, i-au consternat pe aliați și au condus la acuzații de nerespectare sistematică a dreptului internațional”, recunosc chiar și foști agenți într-o destăinuire pentru The Guardian.
Mossad, agenția de informații a Israelului, a fost înființată în 1949, dar a rămas în umbră timp de zeci de ani. La început, foștii agenți au fost obligați să păstreze secretul despre angajarea lor anterioară, chiar și față de familie,. Astfel, Mossad a reușit mult timp să rămână într-un anonimat dorit, iar serviciul nu și-a recunoscut implicarea în vreo operațiune. „Când m-am alăturat, trebuia să cunoști pe cineva pentru a fi adus. Acum, există un site web”, a declarat Yossi Alpher, un fost agent implicat în unele dintre cele mai cunoscute operațiuni ale Mossadului în anii ’70.
Un alt ex-spion a menționat că o mare parte din activitatea Mossad a constat întotdeauna în colectarea minuțioasă de informații, care nu prezintă interes pentru publicul larg, dar care este necesară. „O mare parte este destul de plictisitoare, să fiu sincer. Cauți prin mult noroi pentru a găsi aurul”, a spus fostul agent, care a dorit să își păstreze anonimitatea. În prezent, oficialii de rang înalt ai Mossadului își petrec mai mult timp în misiuni diplomatice sensibile, informând factorii de decizie israelieni despre dinamica politică regională sau construind relații în străinătate decât recrutând spioni sau conducând operațiuni precum cea împotriva Hezbollah de săptămâna trecută, susțin sursele conectate la serviciul inteligent de spionaj al Israelului.
Invazia Libanului a provocat moartea a mii de civili De-a lungul deceniilor, Mossadul a făcut eforturi de a semna și întreține alianțe cu „dușmanii dușmanilor Israelului”, cum ar fi kurzii și creștinii din zona în care este acum Sudanul de Sud. „Astăzi, acești oameni sunt fie suverani și independenți, fie au o autonomie fermă și bine apărată. Mossadul a adus o contribuție imensă aici”, a adăugat Alpher. Sprijinul Mossadului pentru comunitatea maronită din Liban nu s-a încheiat însă fără controverse. Au existat multe voci care au criticat agenția israeliană de informații că a ignorat avertismentele cu privire la reputația împuterniciților săi aleși pentru brutalitate și ură etnică.
De asemenea, Mossadul este acuzat că a încurajat invazia dezastruoasă a Libanului de către Israel în 1982, în care au fost uciși mii de civili. Yossi Alpher, un fost ofițer Mossad, este convins că reputația agenției, întreținută și alimentată de filmele de la Hollywood, ar putea fi utilă Israelului ca element de descurajare.
Cu toate acestea, fostul spion crede că efectul ar putea fi exagerat. „Când palestinienii se uită la Israel, se uită la Shin Bet (n.red. – serviciul intern de informații), nu la Mossad. Shin Bet are dosarul palestinian și, prin urmare, este mult mai prezent în conflictul palestinian”, a spus Alpher pentru The Guardian. Planul ingenios prin care evreii au ajuns din Etiopia în Israel În ciuda acestui fapt, scenariștii sunt atrași de unele dintre cele mai spectaculoase fapte ale Mossadului. Printre acestea se numără capturarea în Argentina din 1960 a lui Adolf Eichmann, un ofițer nazist care a fost un organizator-cheie al Holocaustului. Printre evenimentele importante din istoria Mossad se numără și furtul de nave de război de la marina franceză în 1969, avertismentul asupra atacului iminent al Egiptului și Siriei în 1973 și furnizarea de informații-cheie pentru faimosul raid asupra Entebbe, Uganda, din 1976. Prin acțiunea militară au fost eliberați pasagerii evrei și israelieni deturnați de extremiștii palestinieni și germani.
Agenția de informații israeliană Mossad a fost implicată într-o serie de operațiuni clandestine de-a lungul anilor, potrivit unui raport publicat de The Guardian. În 1980, Mossad a înființat o stațiune de scufundări pe coasta Mării Roșii a Sudanului, care a servit drept acoperire pentru transportul a mii de membri ai comunității evreiești din Etiopia către Israel. Operațiunea a durat cinci ani înainte ca agenții să fie forțați să o închidă. Mossadul a fost, de asemenea, acuzat de o serie de asasinate în ultimii ani, inclusiv uciderea în 2008 a lui Imad Mugniyeh, un lider al grupării Hezbollah, responsabil pentru zeci de atacuri împotriva Israelului și SUA. Mai mulți oameni de știință conectați la programul nuclear al Iranului au murit în circumstanțe violente, unul dintre ei fiind împușcat în 2020 cu o mitralieră controlată de la distanță. Eroarea istorică din Norvegia poartă amprenta Mossadului Cu toate acestea, nu toate operațiunile Mossad au fost atât de precise. După atacul mortal al extremiștilor palestinieni asupra sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la München din 1972, agenția a lansat o campanie pentru a perturba rețelele și grupurile responsabile.
Mulți dintre cei uciși nu aveau legătură cu atacul inițial sau cu violența în general. Campania s-a încheiat tragic când o echipă Mossad a împușcat un chelner marocan în Norvegia. Acțiunea din Norvegia a făcut parte din Operațiunea „Mânia lui Dumnezeu” și a fost o acțiune secretă semnată de Mossad după ce 11 sportivi israelieni au fost asasinați la Munchen, în timpul Jocurilor Olimpice din 1972. Chelnerul marocan Ahmed Bushiki a fost ucis în Lillehammer – Norvegia, după ce agenții Mossad l-au confundat cu liderul grupului terorist palestinian „Septembrie Negru”. Eșecul a fost atât de mare, încât a creat controverse la nivel diplomatic între Israel și Norvegia, iar cinci membri ai echipei care a acționat pe teren au fost arestați. După atacul din Liban, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a condamnat încălcările „terifiante” ale dreptului internațional, după ce copii, civili și personal medical au fost uciși sau răniți de exploziile pagerelor. Agenții Mossad, prinși în Amman în timpul unei operațiuni majore În trecut, serviciile de informații israeliene nu au fost ferite de eșecuri majore. În 1997, o operațiune a Mossad de a-l ucide pe liderul Hamas, Khaled Meshaal, s-a terminat prost pentru serviciul israelian.
Agenții de pe teren au fost prinși în Amman, afectând grav relațiile cu Iordania. Israelul a fost forțat să ajungă la o înțelegere defavorabilă. Un alt eșec a fost incapacitatea de a anticipa raidurile Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie, soldate cu 1.200 de morți, majoritatea civili. Atacul a declanșat ofensiva israeliană în Gaza și conflictul actual cu Hezbollah. Matthew Levitt, fost oficial american și expert la Institutul Washington, crede că evenimentele din 7 octombrie vor rămâne în istoria serviciului de informații israelian. „Armata și agențiile de securitate israeliene au multe de compensat după 7 octombrie, nu doar în fața aliaților și adversarilor, ci și a propriilor cetățeni. Un eșec nu înseamnă că nu mai sunt ce au fost, dar trebuie să-și reconstruiască aura“. Levitt consideră că operațiunile actuale din Liban nu sunt motivate doar de nevoia de a compensa eșecurile – mai ales cele recente – ci și de necesitatea de a lupta pe mai multe fronturi în acest moment.